lunes

La “Ruta de los Herejes y Perseguidos de Valencia” representa los Autos de la Inquisición en pleno corazón político y religioso de la ciudad

Diumenge que ve 9 de febrer tindrà lloc la primera edició d’una nova Ruta Ciutadana de València, en aquesta ocasió dedicada als episodis més desconeguts i ocults de la història oficial de la ciutat, els referits a la gran quantitat de minories refractàries del poder polític o considerades “heretges” per la jerarquia de l’Església Catòlica valenciana, que van anar durament perseguides, jutjades, condemnades o simplement eliminades físicament de la societat, per a després ser esborrades de la memòria històrica.

Després de més de 70 anys des de la caiguda de la República, 40 de dictadura, 12 de silencis consensuats i quasi 23 de majories neo-franquistes en l’Ajuntament i restants institucions públiques valencianes, la ciutadania continua ignorant molts dels successos històrics que expliquen en bona mesura la política actual, el predomini de les desigualtats i el monopoli catòlic en moltes de les institucions, incloses les estatals.

La present “Ruta de les Altres Valències” respon a aquesta necessitat, la de restituir a la gent el seu dret a conèixer tots els sectors de població que han cohabitat a la ciutat, els motius de la seua persecució i condemna, els llocs de tancament i execució, els beneficiaris de tals successos, etc. A causa de la gran quantitat d’aquestes “immenses minories” i la seua molt diversa procedència, hem dividit el relat i presentació de les mateixes en dos períodes històrics: el que va de la Valentia romana fins a finals del segle XVI, amb el final del segle d’Or i l’inici de l’època Moderna de la ciutat, i el que va des de la mateixa fins a finals del S.XX.

La Ruta recorre les històries específiques de comunitats molt diferenciades, des dels primers heretges del cristianisme, passant pels jueus conversos, els moriscs i “morisquillos”, els que van ser esclavitzats, els homosexuals, les “fembres pecadrius”, les bruixes, endimoniats i blasfems i els primers partidaris de les Reformes contraris al poder il·limitat del Papat, la majoria d’ells jutjats sense garanties i ajusticiats per la Inquisició valenciana, una de les més dures d’Espanya.

ITINERARI DE LA “RUTA PER LES ALTRES VALÈNCIES
(Heretges, perseguits i condemnats en la València Antiga)

1.- Punt de trobada (10h): Ruïnes de l’antic portal del Jueus (Plaça dels Pinazo). Antic cementeri jueu al costat del Corte Inglés.

2.- Zona antiga universitat literària. Porta d’accés a la nova jueria.

3.- Sant Joan de Ribera i el Col·legi del Patriarca. L’impuls a la persecució dels moriscs. Expulsió i drama dels “morisquillos”.

4.- Casa Natalicia de Lluís Vives, entre la persecució als partidaris de les Reformes i als falsos conversos.

5.- El Call o Jueria. La persecució de jueus i conversos. Calle del Mar i voltants.

6.- Els “Banys Àrabs” (*Banys de l’*Almirall). Guia i celebració reobertura amb pressió ciutadana.

7. Fòrum Romano. De l’època romana a la València Visigoda.

8.- La Catedral. Un símbol de la nova València cristiana i centre del poder eclesiàstic.

9.- La Inquisició a València. Antic Palacio del Sant Ofici. Llocs de tancament, enjudiciament i execució.

10.- Palau Renaixentista pintor Joan de Joanes (Casa Insa). Esmorzar opcional.

11.- Les Muralles àrabs del segle XI i la conquesta del Cid. La desmitificación d’un mercenari a sou. Visita al Centre d’Interpretació del Tossal.

12.- La Moreria. Entre els ravals moriscs , les mancebíes i els horts freqüentats per les “Fembres Pecadrius”. Final de la Ruta en el IVAM.

No hay comentarios:

Publicar un comentario